08.12.2013 13:58

Končíme s Orionem i Opavií

Důvod? Tradiční "české" značky se stávají nepoživatelné. Nevím či záměrem vlastníků, nebo neschopností vedení. Vánoce se vždy nesly v duchu čokoládových kolekcí a kalendářů od Orionu. "Čokoládová" hvězda se však evidentně nechce na trhu profilovat nijak jinak, než jako konkurence nejlevnějšího braku. Opavia dlouhodobě směřuje tamtéž. Dříve převažující sortiment sušenek od Opavia se v našich zásobách povážlivě zmenšil a dnes má osud zpečetěn.

Nutno říci, že z obou tradičních značek jsou dnes zřejmě jen prázdné skořápky. Opavia prošla nekolika vlastníky jako Opavia-LU - součást koncernu LU a nyní nově Opavia - Mondelēz International. Orion postihuje podobný osud pod značkou koncernu Nestle. Ani jedna z firem již nemá ani vlastní web s popisem svých produktů. A obě továrny jsou dnes blíže chemickému průmyslu než potravinářství.

Dříve jsme pravidelně kupovali nejedem produkt obou značek - namátkou:

Opavia - máslové sušenky, esíčka, věnečky, BeBe, tatranky, polomáčenky, kolonády...

Orion - čokolády, studentská pečeť, vánoční kolekce...

Opavia

Hřebíček do rakve si u nás Opavia zasadila letošním vylepšením polomáčenek, které obohatila (či přiznala) o palmový ojel, doplnila dalšími aromaty a snížila podíl polevy. To že to není již nějakou dobu ani čokoláda, ale poleva je nezbytný atribut doby. Před časem Opavia ke klasickým polomáčenkám uvedla vícero druhů. Málokdo si ale asi všiml, že všechny ty nové jsou o řadu menší a tedy o 25g lehčí, při cca stejné ceně.

Složení polomáčenek před 11/2013:

Sušenky s máslovou příchutí polomáčené v hořké polevě (19.8%): pšeničná mouka, hořká poleva 19.8%, [cukr, zlužený rostlinný tuk, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, emulgátor (sojový lecitin, E476), aroma), rostlinný tuk, cukr, sójová mouka, sladový extract z ječmene, glukózový sirup, kypřící látky (E500, E503), aromata (máslové, ethylvanilin, citrusové), emulgátor (sojový lecitin), sušené žloutky

Složení po 11/2013:

Sušenky s máslovou příchutí polomáčené v hořké polevě (19%): pšeničná mouka, hořká poleva 19%, [cukr, plně zlužené rostlinné tuky (palmový tuk, bambucký tuk), kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, emulgátor (sojový lecitin, E476), aromata), palmový olej, cukr, sójová mouka, sladový extract z ječmene, glukózový sirup, kypřící látky (E500, E503), aromata (máslové, ethylvanilin, citrusové), emulgátor (sojový lecitin), sušené žloutky

Přečteme-li si složení jiných výrobku od Opavie, dojdeme k závěru, že se liší jen velmi marginálně. Je až obdivuhodné kolika způsoby dokáží zabalit jedno a to samé. Faktem je, že vaření je vždy o zhruba stejných základních surovinách a něčem málo navíc, co z toho udělá něco jiného, u Opavie si ale nedělám iluze, že se z jedné kádě plní tatranky i kolonády.

Poslední výrobek, který od Opavie můžeme bez obav kupovat jsou tak dětské piškoty, které kupodivu stále ještě obsahují pouze mouku, vejce a cukr. Např. máslové sušenky, již neobsahují ani stopu másla, klasické BeBe vylepšili o cereálie (rozuměj otruby), takže se neskutečné lámou a drobí, do všeho se cpe soja až na hranici chuťové poživatelnosti. Za tragédii lze označit tatranky, které se prostřednictvím nových receptur z "energie sbalené na cesty" změnili v "Žádný průmyslově ztužený tuk". Z náplní všech sušenek se stalo bláto, které se v batohu při teplotě větší než 25st změní ve sra... sražený tuk. Co k tomu dodat.

Orion

Kdyby to někdo nepostřehl, "čokolády" se nám ve všech formách rozdělily na

Proto není od věci se vždy dobře podívat na obal co kupujeme. První je stále ještě aspoň trochu čokoláda - tzn. obsahuje kakao, může obsahovat kakaové máslo apod. Polevy obsahují ještě občas nějaké kakao, zbytek jsou rostlinné tuky nejrůznějšího typu, cukrovinka je pak již jen něco obarveného (např. karob) co vypadá jako čokoláda.

Orion už loni příliš nezazářil, snižující se podíl kakaa a rozblácenost figurek při pokojové teplotě naznačují optimalizace výrobních procesů. Hřebíček si zasadil Orion masivním prodejem letošních "čokolád" Na vaření. Jedná se o výrobek identického vzhledu jako čokoláda na vaření, ovšem bez slova čokoláda. Pohledem do složení samozřejmě zjistíme, že se jedná o polevu.

Osobně jen čekám, kdy se v duchu "snižování kalorií" v těchto sušenkách a čokoládách objeví náhražky cukru, které jsou mohdy jedovatější než sám cukr.

Co kupovat?

Rada je drahá. Zkuste něco z Marks&Spencer, zkuste nákup za hranicemi - Německo, Anglie. A hlavně čtěte, co se píše na obalu. Výrobci sice našli způsob jak nám to zněpříjemnit, použitím stále menšícho fontů, ale pokud to nemůžete přečíst jednodušše nekupujte.

Vážení spotřebitelé: Nekupujte nejlevnější výrobky, kopete si tím hrob sami sobě.

Vážení výrobci: Nedělejte z nás blbce a popelnice pro průmysový odpad.

Email comment