23.05.2006 19:11

Co vydrží boty Garmont Nova XCR

Dnes si povíme pohádku o tom co vydrží boty Garmont Nova XCR. Žil byl jeden tovaryš a protože už při běžném nošení prošoupal nejedny boty, řekl si že se praští přes kapsu a koupí si na ono běžné nošení boty řádově lepší, které by to běžné nošení měli vydržet, když mají vydržet i nošení neběžné.

Aktualizace 11.2010: Boty jsou výborné i po téměř 5 letech se na nich nic nerozlepilo ani nepraskl šef. Trpí jen opotřebováním, ale slouží do roztrhání.

Z nabídky nejrůznějších outdoor shopů (rock point, hudy, humi, hanibal, holan) vybral si boty Garmont Nova (Garmont QDS, TrailComfort, GoreTex XCR, add - anatomy directed design; made in china), které jsou označeny jako lehké turistické boty určené i na běžné nošení. Nova se dělá ve dvou provedeních - XCR která má uvnitř podšívku a gore-tex a verze, která má uvnitř kůži a je bez gore-texu. Ideální by sice bylo s goretexem a na patě kůže, takové boty ale tovaryš nesehnal. Verze bez goretexu, zřejmě proto, že byla o 600 krejcarů levnější, nebyla k mání a tak zakoupil prvně v životě boty goretexové za 3390 samozřejmě s nějakou tou slevou - ať tak či tak boty řádově 3000 krejcarů (ono i "prestige" dneska stojí 899).

Co k botám samotným novým říci. Vypadají slušně, vkus má každý svůj. Chodí se v nich od začátku výborně, až podezřele na to aby vydržely. Podle popisků a papírů, které k botám dostanete máte pocit, že si kupujete boty málem kosmické, papíru je spousta, samé zkratky a cizí slova - holt papír snese vše. Na boty a vlastně na vše, dávají v rockpointu 3 roky záruku (záruční podmínky je ale třeba dobře chápat - záruka je na vady a konstrukční nedostatky, nikoli běžné opotřebení, pokud za 14 dní prošlapete piškotovou podrážku máte smůlu - špatně jste si přečetl příbalový leták, na kterém bylo jasně napsáno, že podrážka je ze směsi pěnového bílku a cukru).

Zatím však nemám potřebu na tyto boty házet žádnou špínu, buď se naháže časem, nebo boty budou sloužit. Chci však vyzkoušet a zdokumentovat jak tyto kosmírné boty projdou svým životem. Takže začínáme kapitolu první.

Po prvním použití

Podrážka špuntová "non-vibram" ale garmont sám, chodí se po ní měkkce, dle mého soudu jsou ale špunty určeny k rychlému "opotřebování". Podrážka je z několika dílů, každý z jiného plastu. Takové podrážky mají tendenci k vypadávání některých částí. Uvidíme. Uvnitř boty je poměrně výrazně tvarovaná vyjímatelná výstelka, která si myslím mnoho nevydrží.

Po 14 dnech nošení

Nedá se říci, že bych boty nějak přetěžoval. Jediné části které se mohou cítit zajeté mohou být goretex a antibakteriální úprava (mimochodem v tištěném materiálu ke goretexu v botách je napsáno, že výrobce membrány ji vymění v případě, že budete mít pocit, že přestala plnit svou funkci a do bot teče, nebo naopak noha nedýchá - nedovedu si představit jak by to, zvláště na nošené botě, chtěl udělat). První opotřebování které jsem na botách zaznamenal je na vyjímatelné vložce - témeř úplně se z ní odrolil jemný gumový nápis Garmont CCS "cosi system". O jaký systém šlo se asi už nedozvím. Nápis jsem při zakoupení studiu nepodrobil, jeho technologie a výdrž ale nebyla nic moc. Za vadu omezující použití boty to ale nepovažuji, takže pokračujeme v experimentu.

Na svrchní kůži boty se vytvořili ohyby podle ohybu nohy což je standardní projev nošené boty. Na špičce levé boty se trochu odrbal bílý nápis Garmont, skoro to vypadá, že by firma ráda, aby člověk co nejrychleji zapoměl, jaké značky to boty jsou.:) Zajímavá je i vertikální deformace EVA části podrážky, na které se vytvořila kresba podobná jako na lidské dlani. Zřejmě je to způsobeno zatížením boty. EVA má tendenci se pomalu deformovat a pak opět vracet do původního tvaru, některé rýhy na ní ale již zřejmě zůstanou.

Po 1,5 měsíci používání

Jak jsem naznačil, od podrážky jsem neočekával zázraky, a moje předpoklady se bohužel naplňují - přitom boty nijak netrápím. V nejnamáhanějších místech podrážka skutečně začíná vykazovat, dle mého soudu nadměrné, opotřebování. Na patních špuntech mizí vzorek:

ještě horší je to zřejmě v nejnamáhanějším místě podrážky ve špičce body, kde se již prošlapala první světlá vrstva podrážky:

Již bez fotografie uvedu, že první déšť a jemné namočení špiček (ve městě) zcela odnesly bílé nápisy na špičkách bot, takže po nápisu garmont zůstal už jen obtisk v kůži, který téměř není vidět.

Po 4 měsících

Boty se v tuto chvíli nachází v poměrně stabilizovaném stavu. Chodí se v nich dobře. Bohužel nadále pokračuje poměrně rychle degaradace podrážky. V tuto chvíli je vidět okem poměrně velké opotřebení podrážky na většíne hlavních nosných prvků, zvláště na levé botě (nejsem si vědom, že bych po jedné noze chodil více :).

Po 7 měsících

Nemohu napsat o mnoho více než v kapitole "Po 4 měsících". S botami jsem spokojen. Slouží jak mají, žádné rozkladné snahy na nich nepozoruji a ani příliš nezbačkorovatěli. Látková výstélka drží i na patách a nevykazuje zásadní ošoupání. V podstatě už v jiných botách nechodím, je to zbytečné.:) Co musím tedy ocenit je, že v botách se chodí prakticky stejně od doby, kdy jsem je koupil do teď. Žádná fáze rozšlapávání bot a odřené nohy. Jediné co mne opravdu mrzí je ta podrážka. Špunty na levé botě už jsou v nejexponovanějších místech již téměř nadoraz sešlapané.

Boty zatím neprošli zimní zkouškou. První námrazy ale ukazují, že ani tento typ poměrně měkké podrážky na ledu příliš nedrží a dost klouže. S vibramem to ovšem býtá ještě horší.

Závěr po 10 měsících

Ve větší zimě letos už asi nebudu mít možnost boty vyzkoušet. Takže to nebudu déle natahovat vyslovím závěr. Boty jsou perfektní, a jsem s nimi spokojen, až na tu podrážku. A co budu dělat až odejte to nevím. Obávám se že dvou let se ale nedožijou.

Zde poslední fotka podrážky po 10 měsících

Po 27 měsících

Musím přiznat, že se před témito botami nakonec musím uznale poklonit. Boty do dnes drží, nic se na nich nepáře ani nerozlepuje. Boty používám v podstatě denně už i na práci (hrůza, ale proč se pařit v holinách :), nebolí mě kolena a nikdy jsem neměl "odrazeně" paty. Prodyšnost bot je taky velice dobrá. Důvod proč jsem se k tomuto svému příspěvku opět vrátil je, že zřejmě nastává čas, kdy bude potřeba přejít na novější model. Jednak podrážka již na některých místech nemá vůbec vzorek, druhak se přeci jen začínají na patách objevovat prodřená místa. Nikoli však přímo v patní části ale v horní hraně boty, kde již není goretex ale obyčejná látka. Krom toho boty vzhledem k tomu, že jsem jim za 27 měsíců neprokázal vůbec žádnou péči, přeci jen strádají vzhledově. Tři roky tak vidím jako maximální morální i fyzickou životnost takto zatěžováně boty. Otázka nejtěžší zní - jakého nástupce? Protože jsem s Garmontem spokojený, zřejmě to bude opět Garmont, přesto, že čínský původ bot mě příliš netěší. Který ze součastných výrobků to ale bude? Nagevi, Montello nebo Eclipse? Nejlblíže konstrukci Novy jsou Montello. Nedělají se ale s Goretexem.. takže uvidíme.


Email comment