19.01.2006 22:54

Quake Doom Unreal Wolf 1 2 3 ... 50

Tak vám nevím. Vyzkoušel jsem teď linuxové demo quake4. Běží to pěkně, což o to... i tak jsem z toho rozpačitý. Dlouho jsem žádnou "doomovku" nehrál. Naposled asi quake. Pak dlouho nic, oťuknul jsem Half Life a pak Unreal Tournament 2004 demo a Return to Castle Wolfenstein.
RTCW mě zaujal grafikou, a přišla mi dobrá - grafika i story, ale pořád to byla jen střílečka, kde vás vedou za ruku abyste něco neudělali špatně. Ale mělo to atmosféru. Poslední kousek je teď quake 4 demo. A já vám nevim co s tim.. všude to bliká (to mě štve nejvíc), nejlepší efekt který autoři dokáží vymyslet je tma, protivníci mají od "výrobce" jedinou výhodu - je jich hodně a pohybují se rychle, takže si je ani nestihnete prohlédnout.. no proč taky. Jsou si podobní jak vejce vejci. Navíc se všude zřejmě líhnout a to pěkně fofrem, protože ač jste někde prošli 10x stejně tam téměř pokaždé někdo čeká. Neustále kolem vás něco bouchá, lítá, prská, všechno se rozpadá a bortí, všichni okolo na vás pokřikují afektovaně nějaké nesmyslné povely (už nejsou ani textové), přitom až tam dojdete tak tam dojdete, ono se do té doby nic nestane i kdybyste se stavil na svačinu a dali si šlofíka. A nebo vás poplácávají po ramenou jak ste dobrej, případně se diví, že ste ještě přežil, což je strašně divný, protože přece nikdo nepředpokládal, že do této fáze hry dojdete. Zdraví se stále doplňuje z krabiček, ať máte 0 nebo 100, stále ste plně provozuschopný, přitom normálně se klepnete do palce a nemůžete tři dny pracovat.

Postava se neustále nemotorně zasekává o rohy, jako kdyby člověk byl snad hranatá tvrdá krabice a co je nejhorší vážení, nejhorší je, že dodnes postava nemá nohy! No schválně se zkuste podívat dolu. Pupek, pinďour, nohy - nic. Kam se tedy ten výkon ztrácí? Do zuřivějšího blikání? Stále toporně se pochybujících, případně bruslících postav a divně poskakujících objektů? Já vám nevím, nějak mě ta stagnace vzala. Reálnost her v žádném směru nepokročila a Ut2004, Doom3 ani Quake4 mě neuchvátili. UT je ještě čistě aréna a má to nějaký "sportovní" nádech, ale ty bezduché chodičky Doom3 a Quake4, kde si "hrajete, že si hrajete na vojáčky"... to už není pro mne.
Až někdo vyrobí postavě aspoň nohy, dejte mi vědět.

PS: Teď tak koukám a mám takový pocit, že Doom3 i Quake4 jsou si nějak podezřele podobné... styl menu, efekty, náplň hry... asi jediné čím se to liší je název.


Email comment