12.06.2005 15:52

Gigabyte GA K8N Ultra-9

Čas od času přijde čas upgradenout počítač a tak se stalo i u mne. Základem každého nového počítače je, jak jinak základní deska. Její výběr však není zdaleka jednoduchý.

Co od desky požaduji:
  1. Socket 939
  2. pasivní chlazení chipsetu
  3. SATA (II) s NCQ
  4. PCI-E
  5. aspoň 3 PCI sloty
  6. gigabitová síťovka

Bodem č.1 a 4 se nám výber značně zůžil. A to na dva chipsety - VIA KT890 a nVidia nForce 4 (Ultra) (Pardon zapoměl jsem na ATI Xpress 200 který je pro mne sice zajívavý, ale dělá se jen v mATX, resp. u nás lze sehnat jen MSI mATX board). Chipsety VIA bych preferoval, protože s nimy mám dobré zkušenosti a jsou pasivně chlazené. Bohužel stávající 890, resp. její jižní můstek VT8237 neumí  NCQ a zdá se že VIA co se čipsetů týče značně zaspala, protože valná většina boardů nemá ani gigabit, resp. musí mít externí čip protože VIA má jen 100Mbit. Navíc jak se zdá KT890 má bug, který znemožňuje použít s ním AMD 64 X2 procesory, což sice mě osobně nevadí, ale snižuje to cenu boardu.
Naproti tomu nForce4 nabízí i víc, bohužel pěkně topí, takže naprostá většina boardů s nForce4 je s aktivním chlazením, které chtě nechtě po čase dělá kravál, krom toho malý pasiv je už sám od sebe špatná volba.

Nakonec se mi podařilo najít jediný board který má nForce4 a pasivní chlazení. Je to Gigabyte KN8 Ultra 9. Tedy co se chipsetu týče to nejlepší co je na trhu. Když jsem ho za nemalý peníz přinesl domů a zapojil zjistil jsem, že nejsem schopen board rozjet. Prostě po zapnutí jen na chvíli roztočil větráček na procesoru a zase se vypl. Po několika hodinách laborování jsem zjistil, že
  • na boardu musí být připojeny všechny tři větráky jinak se nezapne.

To je značně tragické zjištění, zvlášte s fanless zdrojem (koupil jsem Fortron Zens za tučný peníz). Nevím zatím jakým způsobem board kontroluje zda jsou větráky připojeny, ale vzhledem k tomu, že se odmítá rozjet i v případě, že jsou připojeny teplotně kontrolované nízkootáčkové vétráky, tipuji že měří celkový odpor či tak něco, protože pokud připojíte větráky bez měření otáček rozjede se - tedy otáčky neměří. Pokud připojíte 2 TC větráky a jeden fakt velký, vysokootáčkový už startuje bez problému. Tuto detekci není možné v BIOSu v. F3 nijak vypnout. Jediné řešení je místo každého nepoužitého větráku dát cca. 60ohmů 2W odpor.

Proč požaduje board všechny tři větráky jsem pochopil poměrně záhy.

Při 85C na chladiči jsem board vypnul. Zatímco procesor AMD64 3000+ Venice se pomalu ani nezahřál chipset se stal kritickým problémem celé sestavy - a to dnes už na chipsetu není ani řadič paměti.

Další nepříjemné překvapení přišlo v podobě problémů s další funkcí boardu, kterou jsem již považoval za samozřejmost a která je pro mne kritická

  1. Wake On Lan (WOL)

Board má dvě síťovky. Jednu původem z nForce4 a to Marvell Yukon 88E8053 (poslední trojčíslí se liší výrobce od výrobce, ale mám pocit že sami nevědí co tam vlasně je, tohle hlásí linux). Druhá je Vitesse 8201 (někde označována jako Cicada). K první síťovce lze použít modul forcedeth a obstojně funguje. Druhou síťovku se mi zatím nepovedlo ani oživit. Nereaguje ani na připojení kabelu kontrolkou LinkUp. Což moc nechápu ale je to tak. Ono je kolem ní vůbec dost mlhy, protože je to jen jakési PHY, což jesli jsem dobře pochopil je jen physicka vrstva ethernetu a pak to nějak záhadně komunikuje s Marvellem. Co je také zajímavé je, že na Marvellovi jsou uvedeny dvě MAC + jedna další je na Vitesse, což už vůbec nechápu.

  • Ač zdroj evidentně standby proud dodává, ani Marvell ani moje vyzkoušená Wake On Lan síťovka SafeWay nedokáží board probrat.

Pro legraci jsem se rozhodl vyzkoušet ještě buzení počítače klávesnicí, myší a alarmem, který jsem kdysi také používal. Klávesnice i myš fungují, alarm bohužel ne. Kde je problém netuším. Doufám to budou vědět aspoň v Gigabytu.

Po několikadenní, nutno říci vstřícné komunikaci s Gigabytem, včetně zaslání testovacího BIOSu sem se řešení WOL nedobral, problém s nutností připojit všechny větráky jiné než odporové řešení nemá - tento bezpečnostní prvek mají údajně všechny součastné boardy - minimálně ty postavené na nForce4. Vrátil jsem tedy board dodavateli, ten ho otestoval a zkonstatoval ze wake on alarm nefunguje. Dostal jsem nový stejný board, údajně funkční, bohužel mě opět nefunguje. Mám tady tedy již 14 dní pro mě nepoužitelné železo, které místo, aby si na sebe vydělávalo, ztrácí hodnotu.

Jak se ukázalo po dalších několik hodinách testování, problém s WOL a Power On Alarm je ve zdroji. Zdroj Fortron Zens Fanless je 24 pinový ATX 2.0 zdroj. Board se ovšem s tímto zdrojem nedokáže probudit - předpokládám, že board vysílá špatně formátovaný budící signál do zdroje. S několika dalšími zdroji ATX 1.3 se board probouzí normálně.

Linuxová poznámka: Nakonec jsem s WOL skončil tak, že onboardou síťovku z nForce jsem nedonutil k nastavení WOL při shutdownu, takže jsem použil osvědčený externí Realtek. Jinými slovy - wol jsem na nforce4 s forcedeth driverem nerozběhal. (Zkoušel jsem jak "ethtool -s eth0 wol g" tak "pci-config -S -#10" občas sice wol fungoval, ale občas je stejné jako nikdy.)

Update 24.09.2006: Kernel 2.6.18 nyní obsahuje ovladace pro Cicada / Vitesse PHY kontrolery. WOL na Yukonu se zda funkcni.


Always do right. This will gratify some people and astonish the rest.

Email comment